Finansöversikt

Novoteks mål är att över en konjunkturcykel uppnå en årlig genomsnittlig tillväxt av 15 procent och en rörelsemarginal av cirka 10 procent. Parallellt med detta utvärde­ras förvärvsmöjligheter löpande.

Kalendarium

14 februari 2025
Bokslutskommuniké
januari – december 2024

5 maj 2025
Delårsrapport
januari-mars 2025
samt årsstämma

15 augusti 2025
Halvårsrapport
januari-juni 2025

7 november 2025
Delårsrapport
januari-september 2025

13 februari 2026
Bokslutskommuniké
januari – december 2025

 

 


Finansiella rapporter


Klicka på bilden för att se den i större format >>

Nyckeltalsdefinitioner

I uppställningen bredvid finns alternativa nyckeltal angivna, vilka kompletterar de mått som antingen definieras eller specificeras i tillämpliga regler för finansiell rapportering av IFRS. Av ovanstående nyckeltal är det endast nyckeltalet Resultat per aktie som är obligatoriskt och definierat enligt IFRS. Övriga icke-IFRS resultatmått anser Novotek vara relevanta för användarna av de finansiella rapporterna som ett komplement för att bedöma och utvärdera Novoteks prestation. Eftersom inte alla företag beräknar finansiella mått på samma sätt, är dessa inte alltid jämförbara med andra företags finansiella mått. Definitionen, samt i vissa lämpliga fall beskrivning, av finansiella mått som inte definieras av IFRS framgår nedan. Resultatmåtten (Försäljningstillväxt, Bruttomarginal, Rörelsemarginal samt Vinstmarginal) är nyckelkomponenter för att följa koncernens värdeskapande.

Försäljningstillväxt
Förändring av summa rörelseintäkter. Nyckeltal för att bedöma om bolagets tillväxtmål uppnås.

Bruttomarginal
Resultat före avskrivningar i procent av rörelsens intäkter. Relevant för bedömning kring bolagets lönsamhetsnivå.

Rörelsemarginal
Rörelseresultat i procent av rörelsens intäkter. Relevant för bedömning kring bolagets lönsamhetsnivå.

Vinstmarginal
Resultat efter finansiella poster i procent av rörelsens intäkter. Relevant för bedömning kring bolagets lönsamhetsnivå.

Sysselsatt kapital
Balansomslutning minskad med icke räntebärande skulder. Sysselsatt kapital är ett mått på det totala kapitalet som bolaget lånar av sina ägare, som oftast får ersättning i form av utdelning, eller lånar av kreditinstitut, vilka får ersättning i form av ränta.

Avkastning på eget kapital
Årets resultat i procent av genomsnittligt eget kapital. För bedömning av bolagets möjligheter att nå upp till rimlig förräntningsnivå på det sammanlagda kapitalet som av ägarna ställts till förfogande.

Soliditet
Eget kapital i procent av balansomslutningen. Finansiellt riskmått som visar hur stor del av kapitalet som finansierats av ägarna.

Kassalikviditet
Nettokassa i procent av kortfristiga skulder. Finansiellt mått som visar kortsiktig betalningsförmåga.

Nettokassa
Likvida medel minskat med räntebärande skulder till kreditinstitut. Finansiellt mått som visar kortsiktig betalningsförmåga.

Eget kapital per aktie
Eget kapital vid periodens slut dividerat med antal aktier. Finansiellt mått som mäter bolagets nettovärde per aktie och möjliggör bedömning om bolaget ökar aktieägarnas förmögenhet över tid.

Resultat per aktie
Årets resultat dividerat med antal aktier.

Medelantal anställda
Genomsnittligt antal årsanställda.

Förädlingsvärde per anställd
Rörelseresultat plus personalkostnader dividerat med medelantal anställda.